Ecologisch kunstproject Het Kunstfort Bijenmuseum | Opstartfase 2013

| |

Het Kunstfort Bijenmuseum  is een ecologisch kunstproject op het terrein van het Kunstfort bij Vijfhuizen. Het is een project voor, door en over bijen én mensen, dat raakt aan de thema’s duurzaamheid, bijen- en bijensterfte, biodiversiteit, landschap & ecologie en het huidige landbouw- en voedselbeleid.

Het Kunstfort Bijenmuseum is een groeiproject, en een vervolg op het tijdelijke kunstwerk Why we fly, why we die van Stadtimkerei Finger (DU). Dit werk was te zien tijdens de kunsttentoonstelling Dolly in 2011.

Het Kunstfort Bijenmuseum programma is divers, en omvat in ieder geval
de volgende activiteiten:

• De ‘huisimker' gaat twee bijenvolken op het buitenterrein van het Kunstfort beheren
  • Er komt een educatieve en eigenzinnige bijen kunstinstallatie op het terreplein van het Kunstfort
  • Geplande vertoningen van de documentaire More Than Honey (Markus Imhoof, 2012) in de natuurbibliotheek van het Kunstfort
  • Diverse vrijwilligersreeksen waarbij we samen met buurtbewoners, geïnteresseerden en projectpartners zoals M.E.E.RGroen, Landschap Noord-Holland, NMCH en Imkervereniging Haarlemmermeer biologische drachtplanten percelen en bloemenvelden aanleggen in de openbare ruimte (in een straal van maximaal 6 km van het Kunstfort)
  • Een ludiek en educatief programma met speurtocht en workshops voor (school) kinderen
  • In samenwerking met het Fortrestaurant zijn 2 grote kruidenbakken gemaakt met salie, lavendel, marjolein, tijm en rozemarijn. De oogst is voor het restaurant, haar bezoekers én de foeragerende bijen
  • De honingopbrengst van de bijenvolken gaan we voor een prikkie verkopen als overheerlijke, lokaal geproduceerde en biologische Kunstforthoning

De specifieke (deel)thema’s van het project overkoepelend, willen we met Het Kunstfort Bijenmuseum ook de aandacht vestigen op de schoonheid van de bijenwereld en de bezoeker door de aangeboden activiteiten ‘tot verwondering, fascinatie en bewustwording prikkelen’ (waarbij er met kennis van zaken op wordt toegezien dat de bijen niet u zullen prikken!).

De voorbereidingen zijn op het moment in volle gang, maar mocht u speciaal over dit project op de hoogte gehouden willen worden, neem dan contact op met projectcoördinator Mariken Straat,

Dit project komt mede tot stand dankzij:
PBCF Groen en Doen logo_bouwmaat logo_haarlemmermeer logo_ASN

logo_koop-zaden

!!  Via koopzaden nemen wij alleen niet met pesticiden bewerkte zaden af

Social sharing

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.