?> Koningin van de Fortbijen sticht nieuw bijenvolk

Koningin van de Fortbijen sticht nieuw bijenvolk
24 juli 2011

JW_SIGP_LABELS_08 ||

Het volk van Fortbijen in het kunstwerk Why we Fly, Why we Die van Stadtimkerei Finger is inmiddels zo groot geworden dat het tijd werd om te 'zwermen'. De bijenkoningin neemt dan een deel van het volk mee naar een nieuwe plek om daar een kolonie te stichten.

Om te voorkomen dat de bijen daarvoor een - voor mensen - onwenselijke plek vinden, heeft imker Pim Lemmers de koningin en een deel van het volk in een kast elders geplaatst. Al eerder werd de koningin daartoe gemarkeerd met een groene stip op haar borstschild, zodat ze sneller te vinden is tussen de wel 40.000 bijen in de kast; ontdekt u op de foto waar de koningin zit?

It's a bee's life
Een bij leeft ongeveer een maand, maar een koningin kan wel vijf jaar oud worden. Normaal gesproken heeft de kleur van haar markeerstip een betekenis; aan die kleur kunnen imkers namelijk zien van welk jaar de koningin is. Speciaal voor de kunsttentoonstelling Dolly, over groen en duurzaamheid, werd echter de koningin bij uitzondering met een groene stip gemarkeerd. (Voor koninginnen van 2011 is de kleur eigenlijk blauw.)

Het bijenvolk is nu 'moerloos'; ze zullen daarom spoedig een van de werkbijen kiezen als koningin. Deze dame wordt dan door een heuse hofhouding van werkbijen onophoudelijk gepoetst en vertroeteld. Ze zal bevrucht worden door darren, de mannetjesbijen, die daarna sterven omdat hun taak erop zit.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Kunstfort Projects: Bee Heroes is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort Vijfhuizen (sinds lente 2013). Het is een project voor, door en over bijen – én mensen – dat raakt aan thema’s als biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur, voedsel- en landbouwbeleid en klimaat-verandering. Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijn-ziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers.

Kunstfort Projects: Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers en geïnteresseerden in cross-overs tussen natuur en kunst. Op wisselende locaties in en rondom het Kunst-fort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.Op het forteiland zorgt de project imker op natuurvriendelijke wijze voor twee honingbijenvolken en er is bijenbeplanting aangelegd zoals krokussen, een kruidenbed, klimop en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhoudt een vrijwilligers-groep 6500 m2 ecologische bijenbloemenvelden.

Tevens zijn er workshops voor scholen en ouders met kinderen, en bieden we vanuit de Pollinator Academy van projectpartner the Pollinators lezingen aan rondom het thema bijen & biodiversiteit en de rol van de mondiale vrijemarkteconomie in de bijensterfte.

Het project bestaat sinds lente 2013 en de projectleider is Mariken Straat.

Accountnaam op instagram is project_beeheroes

*  zie de Case Statement van het project hieronder als bijlage toegevoegd *

*  blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands *

Mariken foto

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

Locatiepartner bijenbloemen velden

Projectpartners

Sponsoren, subsidiënten en financiers

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: alle dagen van 13:00 tot 17:00 uur, behalve maandag en donderdag (dan gesloten)
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.