?> Karl Blossfeldt en de phacelia

Karl Blossfeldt en de phacelia
15 mei 2013

In de kunstinstallatie Bee Welcome die we in juni op het terreplein van het Kunstfort gaan opzetten en inrichten, komt onder meer een kleine selectie van de mooiste phacelia prints van de Berlijnse, begin 20e eeuwse fotograaf Karl Blossfeldt te hangen.

Met zijn objectieve, onopgesmukte  fotoportretten van bloemen en planten werd hij in de fotografie pionier van de kunststroming Neue Sachlichkeit (The New Objectivity).

De phacelia is 1 van de meest nectarrijke drachtbloemen en dus heel gewild bij de bijen. Verder is de bloem van een architectonische schoonheid, en dat is Blossfeldt's oog niet ontgaan. Zijn overige fotoseries van bloemen en planten zijn ook bijzonder aan te raden. De Latijnse spreuk Natura Artis Magistra is op zijn oeuvre en artistieke drive zeker van toepassing.    

De phacelia zit ook in ons door vrijwilligers aangelegde bijenbloemen veld ter hoogte van het oude spoortraject, om de hoek bij het Kunstfort. Komen kijken dus, deze zomer, en niet van snoepen, deze ruwbladige is tenslotte exclusief gezaaid voor de Fortwachters bijen en solitaire insekten in the hood! 

Kijk eens naar de achtergrond van deze blog. Welk tot patroon gemaakte blad of bloem heeft Blossfeldt hier op de gevoelige plaat vastgelegd? 

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Kunstfort Projects: Bee Heroes is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort Vijfhuizen (sinds lente 2013). Het is een project voor, door en over bijen – én mensen – dat raakt aan thema’s als biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur, voedsel- en landbouwbeleid en klimaat-verandering. Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijn-ziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers.

Kunstfort Projects: Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers en geïnteresseerden in cross-overs tussen natuur en kunst. Op wisselende locaties in en rondom het Kunst-fort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.Op het forteiland zorgt de project imker op natuurvriendelijke wijze voor twee honingbijenvolken en er is bijenbeplanting aangelegd zoals krokussen, een kruidenbed, klimop en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhoudt een vrijwilligers-groep 6500 m2 ecologische bijenbloemenvelden.

Tevens zijn er workshops voor scholen en ouders met kinderen, en bieden we vanuit de Pollinator Academy van projectpartner the Pollinators lezingen aan rondom het thema bijen & biodiversiteit en de rol van de mondiale vrijemarkteconomie in de bijensterfte.

Het project bestaat sinds lente 2013 en de projectleider is Mariken Straat.

Accountnaam op instagram is project_beeheroes

*  zie de Case Statement van het project hieronder als bijlage toegevoegd *

*  blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands *

Mariken foto

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

Locatiepartner bijenbloemen velden

Projectpartners

Sponsoren, subsidiënten en financiers

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: alle dagen van 13:00 tot 17:00 uur, behalve maandag en donderdag (dan gesloten)
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.