?> Joseph Beuys en zijn fascinatie voor de bijenkolonie

Joseph Beuys en zijn fascinatie voor de bijenkolonie
14 maart 2014

Het Kunstfort Bijenmuseum team is druk bezig met het inrichten van de speciale projectruimte in het Kunstfort.

In deze ruimte komt onder meer: 
- Een 3D kast met 17 prachtige 3D diaparen over het bijenleven 
- Een grafische drieluik over stadsimkerij, stuifmeel en bee bearding, BEE(S)MATTER|S genaamd
- Een teaser van de prijswinnende documentaire More Than Honey (Markus Imhoof, 2012)
- En twee rijk gevulde boeken- en documentatiekasten over bijen, met onder meer diverse kunstboeken- en artikelen, waaronder een Kunsttijdschrift Openbaar Kunstbezit uit 1987 dat geheel gewijd is aan Joseph Beuys. Met daarin een interview met Beuys (door 2 Duitse imkers) over de vele analogien tussen de bijenkolonie en de menselijke samenleving.
Een fascinerend stuk over het warmtekarakter van de bijenkolonie, over de antropologische, politieke, mythische en cultuurhistorische linken en dwarsverbanden tussen mens en bij, en over Beuys visie op de kunst als vormgevingsprincipe dat niet alleen raakt aan het artistieke, maar ook het sociale, het juridische, het therapeutische, het financiele en zelfs het agrarische. Beuys die onder meer beroemd is geworden om zijn uitspraak: ieder mens is een kunstenaar.

We hopen jullie vanaf 6 april te verwelkomen in het Kunstfort!    

Leestip: het nawoord over de kunst van Joseph Beuys in 'Bees, lectures by Rudolf Steiner', Anthroposophic Press, 1998

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Kunstfort Projects: Bee Heroes is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort Vijfhuizen (sinds lente 2013). Het is een project voor, door en over bijen – én mensen – dat raakt aan thema’s als biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur, voedsel- en landbouwbeleid en klimaat-verandering. Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijn-ziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers.

Kunstfort Projects: Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers en geïnteresseerden in cross-overs tussen natuur en kunst. Op wisselende locaties in en rondom het Kunst-fort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.Op het forteiland zorgt de project imker op natuurvriendelijke wijze voor twee honingbijenvolken en er is bijenbeplanting aangelegd zoals krokussen, een kruidenbed, klimop en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhoudt een vrijwilligers-groep 6500 m2 ecologische bijenbloemenvelden.

Tevens zijn er workshops voor scholen en ouders met kinderen, en bieden we vanuit de Pollinator Academy van projectpartner the Pollinators lezingen aan rondom het thema bijen & biodiversiteit en de rol van de mondiale vrijemarkteconomie in de bijensterfte.

Het project bestaat sinds lente 2013 en de projectleider is Mariken Straat.

Accountnaam op instagram is project_beeheroes

*  zie de Case Statement van het project hieronder als bijlage toegevoegd *

*  blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands *

Mariken foto

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

Locatiepartner bijenbloemen velden

Projectpartners

Sponsoren, subsidiënten en financiers

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: alle dagen van 13:00 tot 17:00 uur, behalve maandag en donderdag (dan gesloten)
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.