?> Rondleiding voor Slow Food Haarlem zorgde voor een goede buzzz

Rondleiding voor Slow Food Haarlem zorgde voor een goede buzzz
27 maart 2014 1


Afgelopen zondag was er een inspirerende buzzzzz op het Kunstfort bij Vijfhuizen. Imker Roxanna Booms en projectleider Mariken Straat hadden voor een club van zo’n 14 leden van Slow Food Haarlem een inspirerend verhaal voorbereid over (honing)bijen en hun belang voor de biodiversiteit (en visa versa!).

Vele onderwerpen kwamen aan bod. De enorme soortenrijkdom onder insecten, denk alleen al aan de 300 solitaire bijensoorten die bestaan. De bestuivingstalenten van de honingbij, en waarom een aardhommel heel goed tomaten bestuift, terwijl de honingbij juist weer uitmunt in vruchtgewassen zoals courgette en fruitsoorten zoals appels, peren en bessen (en cacao, koffie, noten en meer... om het over zaadontwikkeling nog maar niet te hebben). Over de vele wijzen waarop je kunt imkeren, de verschillen in kasten en de diverse methodes zoals natuurlijk imkeren, biologisch dynamisch imkeren en ‘klassiek’ imkeren. Over de fascinerende bijendans (ontdekt door zoöloog en etholoog K.R von Frisch in de jaren 20 van de vorige eeuw) en de werkelijk verbluffend slimme communicatieve kwaliteiten van die dans. Over de bedreigingen voor de (honing)bij zoals de varroa-mijt (en nog wel zeven andere parasieten); het grootschalig, industrieel imkeren; het veel te intensieve gebruik van pesticiden en neonicotinoiden in de landbouw; de ernstige afname van biodiversiteit, de belangrijke schakel die zij vormt in de balans van de natuur, en de ingrijpende gevolgen hiervan voor de productie van cultuurgewassen (economie) en het voortbestaan van wilde flora (natuur, milieu). 

Natuurlijk keken we ook naar de oplossingen die er voorhanden zijn: geen consumenten tuingiffen gebruiken (BAYER bestrijdingsmiddelen uit de tuincentra!); zelf dracht bloemen en planten zaaien en aanleggen; natuurlijke ruimtes in de tuin behouden die de insecten nestgelegenheid bieden, en initiatieven steunen (en meedoen!) die aan bewustwording werken en effectief de handen uit de mouwen steken.

We sloten de middag af in de projectruimte met biologische drankjes en hapjes waaronder een zelfgemaakte noten honing; het bekijken van de bijen dia's in de 3D kast en de teaser van de documentaire More Than Honey. En wie nog tijd had kon een bezoekje brengen aan de kleine kunstinstallatie op het buitenterrein, de BEE WELCOME. 

Gezien de positieve reacties gaan we op termijn een nieuwe rondleiding organiseren. En er is voor de kleintjes een leuke nieuwe bijenspeurtocht in de maak, dus die zijn dan ook weer welkom! Hou de facebook van het Kunstfort bij Vijfhuizen in de gaten of surf naar Slow Food Haarlem

1 Reactie

 • Reactielink Marian Boellaard 31 maart 2014 Geplaatst door Marian Boellaard

  Hallo Mariken,
  Geweldig wat er weer gebeurd voor het vergroten van kennis over de bijen en hun functie voor ons voedsel - en daarnaast de interessante feiten over het bestaan van deze bijzondere beestjes.
  Lekker even op je blog rondgeneusd - heel erg mooi!
  GROET
  Marian

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Kunstfort Projects: Bee Heroes is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort Vijfhuizen (sinds lente 2013). Het is een project voor, door en over bijen – én mensen – dat raakt aan thema’s als biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur, voedsel- en landbouwbeleid en klimaat-verandering. Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijn-ziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers.

Kunstfort Projects: Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers en geïnteresseerden in cross-overs tussen natuur en kunst. Op wisselende locaties in en rondom het Kunst-fort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.Op het forteiland zorgt de project imker op natuurvriendelijke wijze voor twee honingbijenvolken en er is bijenbeplanting aangelegd zoals krokussen, een kruidenbed, klimop en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhoudt een vrijwilligers-groep 6500 m2 ecologische bijenbloemenvelden.

Tevens zijn er workshops voor scholen en ouders met kinderen, en bieden we vanuit de Pollinator Academy van projectpartner the Pollinators lezingen aan rondom het thema bijen & biodiversiteit en de rol van de mondiale vrijemarkteconomie in de bijensterfte.

Het project bestaat sinds lente 2013 en de projectleider is Mariken Straat.

Accountnaam op instagram is project_beeheroes

*  zie de Case Statement van het project hieronder als bijlage toegevoegd *

*  blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands *

Mariken foto

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

Locatiepartner bijenbloemen velden

Projectpartners

Sponsoren, subsidiënten en financiers

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: alle dagen van 13:00 tot 17:00 uur, behalve maandag en donderdag (dan gesloten)
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.