?> Ecologisch kunstproject het Kunstfort Bijenmuseum

Ecologisch kunstproject het Kunstfort Bijenmuseum
03 april 2014 2


Het Kunstfort Bijenmuseum is een meerjarig ecologisch kunstproject van het Kunstfort bij Vjfhuizen. Het is een project voor, door en over bijen - en mensen - dat raakt aan thema’s als duurzaamheid, biodiversiteit, ecologie, ambacht en cultuur, voedselbeleid, en bijen(sterfte).

Het Kunstfort Bijenmuseum biedt een interdisciplinair programma voor verschillende doelgroepen waarbij schoonheid & perceptuele ervaring; reflectie & handelen; plezier & ernst, en een duurzame mentaliteitsverandering hand in hand gaan.


De geplande activiteiten voor 2014 en 2015 zijn onder meer:
- Een burgerparticipatie en een vrijwilligers reeks waarbij we samen met buurtbewoners, geïnteresseerden en projectpartners zoals M.E.E.RGroen, NMCH en Recreatieschap Spaarnwoude de lokale biodiversiteit vergroten door het aanleggen van drachtbeplantingen in de openbare ruimte (binnen een straal van 5 km van het Kunstfort).
- Een speciale projectruimte in het Kunstfort, met onder meer een 3D kast over het bijenleven; een drieluik, BEE(S)MATTER|S genaamd; een teaser van de prijswinnende documentaire More Than Honey (Markus Imhoof, 2012); twee rijk gevulde boeken- en documentatiekasten over bijen, een kleine presentatie van de ‘bijenkunst’ van de bekende Duitse kunstenaar Joseph Beuys en meer.
- Speciale vertoning van de documentaire More Than Honey tijdens de openluchtbioscoop BLOB op het buitenterrein van het Kunstfort (augustus 2014).
- De BEE WELCOME, een kunstinstallatie op het buitenterrein, waarin de bijencultuur op eclectische wijze in woord en beeld wordt belicht.  
- Workshopreeks ‘dracht zaadbommetjes maken’, een kunstzinnige en educatieve reeks voor diverse basisscholen uit de Haarlemmermeer, op het terrein van het Kunstfort.  
- Een bijen speurtocht voor (school)kinderen langs de projectobjecten.  
- Een digitale fietsroute, de honingbijen I-Tour, en een fysieke plattegrond met fietsroute in de Haarlemmermeer langs diverse imker- en drachtlocaties. In samenwerking met Citymarketing Haarlemmermeer.
- Ontwerp en realisatie van een kunstzinnige bijenbehuizing op het Kunstfort buitenterrein, die de huidige rieten afdekking zal vervangen.
- En de honingopbrengst van de bijenvolken gaan we voor een prikkie verkopen als overheerlijke, lokaal geproduceerde, natuurzuivere Kunstforthoning.

De specifieke (deel)thema’s van het project overkoepelend, wil het Kunstfort Bijenmuseum vooral ook de aandacht vestigen op de schoonheid van de bijenwereld, en de bezoeker door de aangeboden activiteiten ‘tot verwondering en fascinatie prikkelen’ (waarbij er met kennis van zaken op wordt toegezien dat de bijen niet u zullen prikken!).

Het kunstfort Bijenmuseum is toegankelijk op dezelfde dagen en tijden dat de reguliere kunsttentoonstelling van het Kunstfort bij Vijfhuizen open is. Het entreekaartje voor de kunsttentoonstelling geeft ook toegang tot Het Kunstfort Bijenmuseum. Openingstijden zijn wo, za en zo van 13.00 uur tot 17.00 uur. 

Het project is lente 2013 van start gegaan.


Het Kunstfort Bijenmuseum wil de volgende financiële partners, (materiaal)sponsoren en samenwerkingspartners heel hartelijk danken voor hun bijdrage, zonder welke het project niet mogelijk was geweest.

Financiële partners en (materiaal)sponsoren
Prins Bernhard Cultuurfonds, Corendon Foundation, ASN Foundation, Groen en Doen,
BIO-RON, Bolster, Bouwmaat Hoofddorp en Ecobulbs.

Samenwerkingspartners
Gemeente Haarlemmermeer, Citymarketing Haarlemmermeer, Natuur en milieucentrum Haarlemmermeer, Stichting M.E.E.RGroen,
Recreatieschap Spaarnwoude, dorpsvereniging Vijfhuizen e.a..

En met speciale dank aan Andr
é Kuipers, inwoner van Vijfhuizen en ambassadeur van het Kunstfort Bijenmuseum.
 

* Bij interesse in deelname aan één van de vrijwilligersreeksen, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

 

2 reacties

 • Reactielink Mariken 26 februari 2015 Geplaatst door Mariken

  Beste Marianne Lennon,

  Een beetje late reactie, want druk met andere projecten en werk achter de coulissen van het Kunstfort Bijenmuseum.

  Wat mooi dat u ook een bijdrage wilt leveren. Online valt er veel te vinden over hoe en wat met dracht planten, maar u kunt bv via Bolster of BIO Ron hele mooie biologische bijenbloemen mengsels kopen (niet duur) en die uitzaaien op wat armere, schrale grond (niet teveel gras eromheen want dat overwoekert/is sterker dan bloemenzaden). Ook kunt u nu stinzen planten planten zoals sneeuwklokjes, die leveren vroeg voedsel voor de bijen (nectar en stuifmeel) en die groeien juist goed in bossen op rijkere grond. U kunt me ook uw mailadres geven, dan kan ik nog wat extra info sturen.

  Voor nu hartelijke groeten en mooie lente gewenst!

  Mariken Straat van het Kunstfort Bijenmuseum

 • Reactielink Marianne Lennon-Konz 03 december 2014 Geplaatst door Marianne Lennon-Konz

  Hallo, ik heb eigenlijk een hele korte vraag: wat zou ik zelf kunnen doen om de populatie van de bijen weer te laten toenemen of in ieder geval niet te laten afnemen? Ik woon niet in de buurt van het 'Kunstfort-Bijenmuseum'. Ik woon in Hollandsche rading. Wel wonen wij aan de rand van het bos met een grote tuin. Wellicht kunnen wij iets doen!?

  Met vriendelijke groet,
  Marianne Lennon

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Kunstfort Projects: Bee Heroes is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort Vijfhuizen (sinds lente 2013). Het is een project voor, door en over bijen – én mensen – dat raakt aan thema’s als biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur, voedsel- en landbouwbeleid en klimaat-verandering. Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijn-ziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers.

Kunstfort Projects: Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers en geïnteresseerden in cross-overs tussen natuur en kunst. Op wisselende locaties in en rondom het Kunst-fort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.Op het forteiland zorgt de project imker op natuurvriendelijke wijze voor twee honingbijenvolken en er is bijenbeplanting aangelegd zoals krokussen, een kruidenbed, klimop en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhoudt een vrijwilligers-groep 6500 m2 ecologische bijenbloemenvelden.

Tevens zijn er workshops voor scholen en ouders met kinderen, en bieden we vanuit de Pollinator Academy van projectpartner the Pollinators lezingen aan rondom het thema bijen & biodiversiteit en de rol van de mondiale vrijemarkteconomie in de bijensterfte.

Het project bestaat sinds lente 2013 en de projectleider is Mariken Straat.

Accountnaam op instagram is project_beeheroes

*  zie de Case Statement van het project hieronder als bijlage toegevoegd *

*  blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands *

Mariken foto

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

Locatiepartner bijenbloemen velden

Projectpartners

Sponsoren, subsidiënten en financiers

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: alle dagen van 13:00 tot 17:00 uur, behalve maandag en donderdag (dan gesloten)
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.