?> Workshop reeks 'Bijenbloemen zaadbommetjes maken' succesvol

Workshop reeks 'Bijenbloemen zaadbommetjes maken' succesvol
05 juni 2014


De maand mei stond voor het Kunstfort Bijenmuseum grotendeels in het teken van de workshop reeks 'Bijenbloemen zaadbommetjes maken'.

Zo'n 300 kinderen van verschillende basisscholen uit de Haarlemmermeer kwamen naar het Kunstfort bij Vijfhuizen voor de  workshop 'Bijenbloemen zaadbommetjes maken'. Na een uitleg over bestuiving; de betekenis van nectar en stuifmeel; het belang van dracht bloemen en planten voor wel 35% van al onze voedselgewassen (waaronder de appel, aardbei en zelfs de cacao boon!!); het gevaar van teveel gifgebruik in de tuin en op het platteland, gingen de klassen met opgestroopte mouwen en goede moed aan de slag.

Honderden prachtige, creatieve, perfect ronde, gigantisch grote of juist hele mooie kleine zaadbommetjes zijn er gemaakt. En onderwijl werd er gekletst over het bloemetje van het komkommerkruid dat echt naar komkommer smaakt; de banaan die je maar beter niet kan eten in de buurt van honingbijen kasten; over ultraviolet licht en hoe de honingbij de bloem ziet; over dat ze in de Middeleeuwen honingbijen granaten maakten om de vijand af te schrikken, en over de oude Grieken die bijenwas niet alleen voor kaarsen gebruikten, maar ook als kauwgom, omdat ze het zo lekker vonden en het supergoed was voor het tandvlees!  

Na afloop mochten de kinderen de zaadbommetjes meenemen en een frisse biologische appel pakken, afkomstig van landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek

De workshop reeks had plaats in combinatie met een educatief programma bij de Imkervereniging Haarlemmermeer (de IVH), georganiseerd door het Natuur- en milieucentrum Haarlemmermeer (het NMCH). Alle klassen zijn voor of na de workshop bij het Kunstfort Bijenmuseum bij de imkervereniging geweest om honing te slingeren, waarbij ze een mooi verhaal verteld kregen van de imker over de kunst van het bijen houden. 

De reeks werd eind mei afgesloten met een wilde zaadbommen werpactie met 2 klassen van de Tweemaster uit Vijfhuizen. Tientallen zaadbommetjes hebben ze weggeslingerd op een braakliggend stukje terrein op een steenworp afstand van het Kunstfort Bijenmuseum, en dus ook van onze 2 bijenkolonies bij de fortgracht: de bijen zijn de kinderen dankbaar en we zullen t.z.t. nog wat mooie foto's online zetten als het terrein in bloei staat. 

Deze reeks was niet mogelijk geweest zonder de genereuze steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, waarvoor veel dank.

Verder danken we het NMCH en IVH voor de prettige samenwerking en BIO-RON voor de sponsoring van de 100% biologische bijenbloemen zaadjes. En niet te vergeten wil het Kunstfort Bijenmuseum alle leerkrachten, ouders en kinderen bedanken voor de hulp, betrokkenheid en vele leuke reacties.   


 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Kunstfort Projects: Bee Heroes is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort Vijfhuizen (sinds lente 2013). Het is een project voor, door en over bijen – én mensen – dat raakt aan thema’s als biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur, voedsel- en landbouwbeleid en klimaat-verandering. Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijn-ziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers.

Kunstfort Projects: Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers en geïnteresseerden in cross-overs tussen natuur en kunst. Op wisselende locaties in en rondom het Kunst-fort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.Op het forteiland zorgt de project imker op natuurvriendelijke wijze voor twee honingbijenvolken en er is bijenbeplanting aangelegd zoals krokussen, een kruidenbed, klimop en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhoudt een vrijwilligers-groep 6500 m2 ecologische bijenbloemenvelden.

Tevens zijn er workshops voor scholen en ouders met kinderen, en bieden we vanuit de Pollinator Academy van projectpartner the Pollinators lezingen aan rondom het thema bijen & biodiversiteit en de rol van de mondiale vrijemarkteconomie in de bijensterfte.

Het project bestaat sinds lente 2013 en de projectleider is Mariken Straat.

Accountnaam op instagram is project_beeheroes

*  zie de Case Statement van het project hieronder als bijlage toegevoegd *

*  blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands *

Mariken foto

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

Locatiepartner bijenbloemen velden

Projectpartners

Sponsoren, subsidiënten en financiers

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: alle dagen van 13:00 tot 17:00 uur, behalve maandag en donderdag (dan gesloten)
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.