?> Twee nieuwe kunstwerken in de projectruimte van het Kunstfort Bijenmuseum

Twee nieuwe kunstwerken in de projectruimte van het Kunstfort Bijenmuseum
10 april 2015


Het Kunstfort Bijenmuseum is ontzettend blij met twee recentelijk geplaatste nieuwe kunstwerken in de projectruimte.

Bijenkoningin (2013) van Karola Veldkamp
Van de Heemsteedse kunstenaar Karola Veldkamp hebben we een prachtig beeld in bruikleen. Het werk heet de Bijenkoningin en is gemaakt van haar eigen bijenvolk dat in 2013 gestorven is. Kom snel naar het Bijenmuseum om haar in het echt te bewonderen en te lezen over de achtergrond van het volk en de kunstenaar.

STAGNATION HONIGPUMPE (2015) van kunstenaar Robert Roelink
STAGNATION HONIGPUMPE is een heel tactiel sculptuur geworden, die de 2 documentatiekasten in de projectruimte mooi overspant. Het werk verwijst naar de raten die bijenvolken bouwen en is bijna helemaal gemaakt van oud en gerecyled plastic.

Waar de honingbij en Joseph Beuys (waarvan we eveneens werk en documentatiemateriaal vertonen) met was werken, werkt Robert veel met plastic. Hiermee verwijst hij naar de sterke maar zeker niet onuitputtelijke natuur, de fijne balans tussen individu en collectief, tussen productie en consumptie en het gebruik en misbruik van natuurlijke bronnen. Bovendien is het een vrije ode aan de werkelijk perfecte bouwgrid van de bijenraat, ook wel de zeshoek of hexagoon genoemd. Hexa is Grieks voor zes en gonos betekent hoek.

Het Kunstfort team wil Karola en Robert erg bedanken! 

Het Kunstfort bij Vijfhuizen is sinds 22 maart weer open voor publiek. Het nieuwe jaar is gestart met de kunsttentoonstelling Holzwege. Parallel aan deze kunsttentoonstelling is het Kunstfort Bijenmuseum te bezoeken. U hoeft hiervoor geen extra kaartje te kopen.  Openingstijden Kunstfort: woensdag, zaterdag & zondag van 13:00-17:00 uur.

(klik op foto serie om te vergroten)

Blog entree van 10 april 2015 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Kunstfort Projects: Bee Heroes is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort Vijfhuizen (sinds lente 2013). Het is een project voor, door en over bijen – én mensen – dat raakt aan thema’s als biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur, voedsel- en landbouwbeleid en klimaat-verandering. Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijn-ziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers.

Kunstfort Projects: Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers en geïnteresseerden in cross-overs tussen natuur en kunst. Op wisselende locaties in en rondom het Kunst-fort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.Op het forteiland zorgt de project imker op natuurvriendelijke wijze voor twee honingbijenvolken en er is bijenbeplanting aangelegd zoals krokussen, een kruidenbed, klimop en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhoudt een vrijwilligers-groep 6500 m2 ecologische bijenbloemenvelden.

Tevens zijn er workshops voor scholen en ouders met kinderen, en bieden we vanuit de Pollinator Academy van projectpartner the Pollinators lezingen aan rondom het thema bijen & biodiversiteit en de rol van de mondiale vrijemarkteconomie in de bijensterfte.

Het project bestaat sinds lente 2013 en de projectleider is Mariken Straat.

Accountnaam op instagram is project_beeheroes

*  zie de Case Statement van het project hieronder als bijlage toegevoegd *

*  blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands *

Mariken foto

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

Locatiepartner bijenbloemen velden

Projectpartners

Sponsoren, subsidiënten en financiers

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: alle dagen van 13:00 tot 17:00 uur, behalve maandag en donderdag (dan gesloten)
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.