?> De Hongerige Stad, de Beemster Bijenmarkt en inzaaidag Plesmanhoek Haarlemmermeer

De Hongerige Stad, de Beemster Bijenmarkt en inzaaidag Plesmanhoek Haarlemmermeer
05 mei 2015


Het Kunstfort Bijenmuseum was de afgelopen weken onder meer te vinden in de Beemster, in Amsterdam en lokaal in de Haarlemmermeer met projectpartner Stichting Smart Beeing.

Het team heeft bij het evenement Sting Like a Bee (binnen de programmareeks De Hongerige Stad in Pakhuis de Zwijger Amsterdam) zijn oor goed te luisteren gelegd: er waren meerdere interessante sprekers waaronder hommel expert Dave Goulson (auteur van onder meer de zeer vermakelijke en informatieve pageturner 'Een verhaal met een angel'), stadsecoloog Remco Daalder en Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur bij Naturalis in Leiden.

Afgelopen zaterdag heeft het team de Beemster Bijenmarkt bezocht en zich goed laten informeren over o.a. de verschillen tussen de organische varroamijt bestrijders oxaalzuur en mierenzuur en de relatief onbekende dracht bloem Limnanthes douglasii (in de volksmond het spiegeleitje genoemd - zie de bloem en je weet waarom!).

En zondag hebben we in een heerlijk verkwikkende regenbui - onder de bezielde leiding van boer Gert-Jan Petrie en imkers Roxanna en Saskia - een half hectare terrein ingezaaid ten behoeve van de 10 biologisch dynamische bijenkasten die daar staan. Een bijzonder mooi en belangrijk initiatief van projectpartner Smart Beeing (www.smartbeeing.com). Het was een heerlijke dag. Bedankt Smart Beeing en dank ook aan Dagmar, Lua, Roni en Naranja, de hond van imker Ferry, voor de mooie kiek!! 

Komende weken zijn we onder meer druk met de Bijen Itour. Hou de facebook van het Kunstfort bij Vijfhuizen in de gaten voor de laatste nieuwtjes.     


Blog entree van 5 mei 2015  

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Kunstfort Projects: Bee Heroes is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort Vijfhuizen (sinds lente 2013). Het is een project voor, door en over bijen – én mensen – dat raakt aan thema’s als biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur, voedsel- en landbouwbeleid en klimaat-verandering. Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijn-ziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers.

Kunstfort Projects: Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers en geïnteresseerden in cross-overs tussen natuur en kunst. Op wisselende locaties in en rondom het Kunst-fort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.Op het forteiland zorgt de project imker op natuurvriendelijke wijze voor twee honingbijenvolken en er is bijenbeplanting aangelegd zoals krokussen, een kruidenbed, klimop en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhoudt een vrijwilligers-groep 6500 m2 ecologische bijenbloemenvelden.

Tevens zijn er workshops voor scholen en ouders met kinderen, en bieden we vanuit de Pollinator Academy van projectpartner the Pollinators lezingen aan rondom het thema bijen & biodiversiteit en de rol van de mondiale vrijemarkteconomie in de bijensterfte.

Het project bestaat sinds lente 2013 en de projectleider is Mariken Straat.

Accountnaam op instagram is project_beeheroes

*  zie de Case Statement van het project hieronder als bijlage toegevoegd *

*  blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands *

Mariken foto

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

Locatiepartner bijenbloemen velden

Projectpartners

Sponsoren, subsidiënten en financiers

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: alle dagen van 13:00 tot 17:00 uur, behalve maandag en donderdag (dan gesloten)
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.