?> Bee bearding

Bee bearding
07 maart 2016


Een steekje meer of minder...

Bee bearding is een eeuwenoud inwijdingsritueel waarbij imkers baarden met hun eigen bijenvolken maken. Het gebruik ging oorspronkelijk over de versterking van de band tussen de imker en zijn bijenvolken. Door een jonge koningin in een klein kooitje om de nek te hangen trekken de bijen naar de imker toe. De koningin en een deel van haar bijenvolk worden een paar dagen van te voren apart gehouden en krijgen speciale suikersiroop toegediend zodat ze rustiger en gewilliger zijn.

Wil je meer weten over dit fascinerende fenomeen?
Kom dan tijdens de lentetentoonstelling The Prophecy of Bees, opening zondag 3 april, zeker ook even kijken in de projectruimte van het bijenmuseum, waar onder meer het drieluik BEE(S)MATTER|S hangt, waarvan 1 luik het fenomeen bee bearding belicht (de titel van het drieluik verwijst naar bijen gerelateerde zaken en naar het feit dat bijen er toe doen, belangrijk zijn).

* De still in het BEE(S)MATTER|S luik komt uit de kunstfilm Springtime (2010-2011) van Jeroen Eisinga
* De zwart wit afbeelding van de man met bijen baard komt van internet. Herkomst onbekend. 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Kunstfort Projects: Bee Heroes is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort Vijfhuizen (sinds lente 2013). Het is een project voor, door en over bijen – én mensen – dat raakt aan thema’s als biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur, voedsel- en landbouwbeleid en klimaat-verandering. Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijn-ziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers.

Kunstfort Projects: Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers en geïnteresseerden in cross-overs tussen natuur en kunst. Op wisselende locaties in en rondom het Kunst-fort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.Op het forteiland zorgt de project imker op natuurvriendelijke wijze voor twee honingbijenvolken en er is bijenbeplanting aangelegd zoals krokussen, een kruidenbed, klimop en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhoudt een vrijwilligers-groep 6500 m2 ecologische bijenbloemenvelden.

Tevens zijn er workshops voor scholen en ouders met kinderen, en bieden we vanuit de Pollinator Academy van projectpartner the Pollinators lezingen aan rondom het thema bijen & biodiversiteit en de rol van de mondiale vrijemarkteconomie in de bijensterfte.

Het project bestaat sinds lente 2013 en de projectleider is Mariken Straat.

Accountnaam op instagram is project_beeheroes

*  zie de Case Statement van het project hieronder als bijlage toegevoegd *

*  blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands *

Mariken foto

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

Locatiepartner bijenbloemen velden

Projectpartners

Sponsoren, subsidiënten en financiers

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: alle dagen van 13:00 tot 17:00 uur, behalve maandag en donderdag (dan gesloten)
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.