?> Vrijwilligersuitje bij Moestuin Leyduin

Vrijwilligersuitje bij Moestuin Leyduin
09 juli 2018


Vrijdag 15 juni hadden we ons vrijwilligers uitje bij Moestuin Leyduin. Wat een heerlijke middag was het, op een sprookjesachtig mooie plek. 

De dag begon met een inleidend verhaal door Marga, de hoofd tuinder bij Leyduin. Ze vertelde over het ontstaan en de visie van de zelfoogst tuinderij Leyduin. Oorspronkelijk was het de moestuin van buitenplaats Leyduin, gelegen tussen Vogelenzang en Heemstede, en sinds een aantal jaar is het een CSA tuinderij (CSA staat voor Community Supported Agriculture). Met nuchtere bevlogenheid vertelde ze over de gewassen die ze telen, de ombouw van de tuin en de uitdagingen waar je je als milieuvriendelijke oogsttuin soms voor gesteld ziet.

Na een zinnenprikkelende wandeling door de tuin - langs zalig zachtfruit, tientallen groentegewassen, een prachtige oude muur met daarlangs geleid diverse soorten appel- en perenbomen - volgde een verhaal van Albert Knol, die op het terrein zes honingbijen volken houdt. Alles op natuurvriendelijke wijze met hier en daar invloeden van het biologisch dynamisch imkeren (BD). Zo mogen zijn volken zelf hun raten bouwen (zie de foto met daarop een aan een houten latje naar beneden hangende, organisch gevormde raat). Dit is al heel anders dan in de reguliere imkerij, waar de raat in een rechthoekig kader gebouwd wordt en uit tijdsbesparing voor de imker vaak al vooraf geplaatst wordt (met was van eigen of andere volken, dat verschilt per imker).

Verder mogen bij natuurvriendelijke imkers de volken zwermen en hiermee gehoor geven aan hun natuurlijk instinct. Het zwermen wordt in de reguliere imkerij vaak belemmerd, omdat een zwerm voor gedoe kan zorgen (klagende omwonenden) en je een deel van je volk ‘kwijt’ bent. Ook mogen de volken hun eigen honing, waar ze hard voor gewerkt hebben, zelf houden. Uitgangspunt bij dit alles is respect voor het natuurlijke ritme van het bijenvolk. Zodoende ondersteunen BD of natuurvriendelijke imkers het aansterken van de honingbij (lokaal en indirect wereldwijd) die als insectensoort een belangrijke rol speelt in de bestuiving van veel (voedsel)gewassen. Op de tuin staan naast groenten en fruit dan ook veel drachtrijke bloemen zoals zaaien phacelia, goudsbloem en cosmea bippinatus.

Aan de hand van een vogelvlucht door de geschiedenis, laat Albert ons voelen hoe sterk de honingbij als soort is en hoe vernuftig een bijenkolonie in elkaar zit. Ze verrijkt de natuur al 1.6 miljoen jaar op ingenieuze wijze met haar bestuivingsdiensten, en de mens, die pas zo’n 300.000 jaar op de aarde rondwandelt en sinds 10.000 jaar ook op honing jaagt, tsja, die zou eens pas op de plaats etcetera en zo meer...
De huidige bijenteelt industrie is erg extensief (een vergelijk met een Fordfabriek is niet zo vergezocht als je zou denken) en ondermijnt de gezondheid van de soort wereldwijd. Ze is mede oorzaak van de bijensterfte die nu al 20 jaar de gemoederen bezighoudt. Het zijn onder meer de BD, natuurvriendelijke of natuur inclusieve imkers die aan de gangbare imkerij tegenwicht willen bieden.

De belangrijkste bedreiging komt naast de reguliere imker methodes (waar bovenop voornoemde kenmerken ook darrenbroed snijden, varroabestrijding met giffen, extreme vervoeromstandigheden en grootschalige Koninginneteelt standaard zijn) van de grootschalige mono-landbouw waar gifgebruik standaard is en afname van biodiversiteit een gegeven. Ook de elektrische straling die met de economische vooruitgang en digitalisering enorm is toegenomen speelt waarschijnlijk een rol, maar daar is, om stellig te kunnen zijn, nog te weinig onderzoek naar gedaan.

Albert laat, naast gelukkig steeds meer andere imkers, zien dat je als bijenhouder, maar ook als eigenaar van een stukje tuin of balkon, best veel kan doen. Laat de natuurlijke processen meer toe in het dagelijks leven en zorg voor gezonde, liefst gifvrije drachtplanten. Creëer een omgeving waar zo min mogelijk gif wordt gebruikt en nestel gelegenheden voor de bijen zijn. Want naast de honingbij, verdienen ook de hommel en de in Nederland alleen al 360 solitaire bijensoorten onze hulp. Lekker laten liggen dus, die vermolmde takken, dat waterbakje met takje erin en het gebladerte. Al is het maar een beetje.  

Tips van Albert:
http://www.smartbeeing.com/?lang=nl
www.drachtplanten.nl
http://pages.nbb.cornell.edu/seeley.shtml (bioloog en bijenwetenschapper Thomas Seeley)
https://www.naturalbeekeepingtrust.org/

En tot slot: bijzonder veel dank aan alle donateurs van de crowdfunding campagne VoorNatuur, najaar 2017. Dankzij jullie gulle bijdragen hebben we met de vrijwilligers onze bijenbloemen velden kunnen continueren en het vrijwilligersuitje kunnen organiseren. Bedankt voor jullie vertrouwen in het project. Zie hier de project website voor meer over de crowdfunding campagne.


Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Kunstfort Projects: Bee Heroes is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort Vijfhuizen (sinds lente 2013). Het is een project voor, door en over bijen – én mensen – dat raakt aan thema’s als biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur, voedsel- en landbouwbeleid en klimaat-verandering. Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijn-ziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers.

Kunstfort Projects: Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers en geïnteresseerden in cross-overs tussen natuur en kunst. Op wisselende locaties in en rondom het Kunst-fort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.Op het forteiland zorgt de project imker op natuurvriendelijke wijze voor twee honingbijenvolken en er is bijenbeplanting aangelegd zoals krokussen, een kruidenbed, klimop en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhoudt een vrijwilligers-groep 6500 m2 ecologische bijenbloemenvelden.

Tevens zijn er workshops voor scholen en ouders met kinderen, en bieden we vanuit de Pollinator Academy van projectpartner the Pollinators lezingen aan rondom het thema bijen & biodiversiteit en de rol van de mondiale vrijemarkteconomie in de bijensterfte.

Het project bestaat sinds lente 2013 en de projectleider is Mariken Straat.

Accountnaam op instagram is project_beeheroes

*  zie de Case Statement van het project hieronder als bijlage toegevoegd *

*  blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands *

Mariken foto

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

Locatiepartner bijenbloemen velden

Projectpartners

Sponsoren, subsidiënten en financiers

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: alle dagen van 13:00 tot 17:00 uur, behalve maandag en donderdag (dan gesloten)
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.