?> Bloemen en bijen en ajajaj, de droogte

Bloemen en bijen en ajajaj, de droogte
18 juli 2018 2

Trots en dankbaar en nu alleen de regen nog...

Trots op alle vrijwilligers die afgelopen maanden hebben meegeholpen in de bijen bloemenvelden en aan het kruidenbed op het forteiland. We hebben wat af-gewied, gewaterd en getuinierd. In de maar aanhoudende hitte, wind en extreme droogte waren het vooral de akkerdistels (prima bijenplant maar te dominant voor de biodiversiteit-rijke velden die we onderhouden), zuring, brandnetel en haagwinde die zich staande hielden.

Er waren dagen dat we zelfs in het grote veld (3126m2 in Park Vijfhuizen) met gieters de bloemen en het compost kader met hondsroos en vuilboom struweel stonden te wateren...Ja, er waren dagen dat de moed ons een beetje in de schoenen zonk. Maar mede dankzij de watertank, geregeld door Dick de Waal Malefijt van het MH17 monument, en de sproeier van Kunstfort beheerder Gert-Jan Brok hebben onze velden in het Park en bij het Kunstfort (de kleine van 750 m2) het gered. Veel dank daarvoor Dick en Gert-Jan!!

Nu gaan we duimen voor regen, af en toe nog veldcontrole doen en vakantie vieren, met zo nu en dan een regendansje erbij...

Maar niet voordat we:

Landschap Noord-Holland hebben bedankt. Want dankzij hun en de campagne Nederland Zoemt hebben we er toch maar mooi flink wat kruiden, honds- en heggenroos, vuilboom, knautia, echium, blauw knoopje, margriet en een prachtig informatiebord voor in het kleine veld bij. Namens alle Haarlemmermeerse bijenhelden, bedankt!! 

En alle donateurs van de crowdfunding VoorNatuur (november 2017) hebben bedankt. Want dankzij hun donaties hebben we de werkdagen kunnen organiseren, drankjes en hapjes kunnen inkopen en meer. Heel veel dank voor jullie getoonde vertrouwen in Bee Heroes! Zie hier de project website voor meer over de crowdfunding campagne.

**
Tot slot: onze ecologische zaden en planten komen dit jaar van de volgende kwekers, die we ook graag willen bedanken voor hun hartelijke en vakkundige hulp:
Cruydt-Hoeck, De Heliant, Kwekerij Wiering en New Generation Plants
 

 

 

2 reacties

 • Reactielink mariken straat 27 augustus 2018 Geplaatst door mariken straat

  Dag Ralph,

  Bedankt voor je vraag en idd, zeer waarschijnlijk houdt de droogte i.i.g. de komende 4 zomers aan, dus we zijn al in gesprek met experts over een meer structurele wateroplossing.

  In principe moeten de velden zoals die van ons zichzelf kunnen bedruipen v.w.b. watertoevoer, maar deze omstandigheden zijn a-typisch en vooral gezien het feit dat er in het kleine veld vaste planten waren bij-geplant was bewateren afgelopen maanden extra noodzakelijk.

  Door de droogte en hitte krijgen de 'onkruiden' zoals akkerdistel (een goede bijenplant maar 1 die wel ingetoomd moet worden omdat hij ander de andere bloemplanten verdringt), brandnetel, haagwinde en perzikkruid een oneerlijke voorsprong, met als gevolg dat ze het veld overnemen. Vandaar het vele extra werk van afgelopen juni, juli en deel van augustus.

  Mocht je nog vragen hebben, schroom niet me te mailen of hier te posten.

  Hartelijks Mariken

 • Reactielink Ralph 02 augustus 2018 Geplaatst door Ralph

  Hoi Mariken,

  Ik wil niet al te pessimistisch zijn, maar heeft de droogte ook gevolgen voor volgend jaar?

  Groet Ralph

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Kunstfort Projects: Bee Heroes is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort Vijfhuizen (sinds lente 2013). Het is een project voor, door en over bijen – én mensen – dat raakt aan thema’s als biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur, voedsel- en landbouwbeleid en klimaat-verandering. Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijn-ziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers.

Kunstfort Projects: Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers en geïnteresseerden in cross-overs tussen natuur en kunst. Op wisselende locaties in en rondom het Kunst-fort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.Op het forteiland zorgt de project imker op natuurvriendelijke wijze voor twee honingbijenvolken en er is bijenbeplanting aangelegd zoals krokussen, een kruidenbed, klimop en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhoudt een vrijwilligers-groep 6500 m2 ecologische bijenbloemenvelden.

Tevens zijn er workshops voor scholen en ouders met kinderen, en bieden we vanuit de Pollinator Academy van projectpartner the Pollinators lezingen aan rondom het thema bijen & biodiversiteit en de rol van de mondiale vrijemarkteconomie in de bijensterfte.

Het project bestaat sinds lente 2013 en de projectleider is Mariken Straat.

Accountnaam op instagram is project_beeheroes

*  zie de Case Statement van het project hieronder als bijlage toegevoegd *

*  blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands *

Mariken foto

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

Locatiepartner bijenbloemen velden

Projectpartners

Sponsoren, subsidiënten en financiers

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: alle dagen van 13:00 tot 17:00 uur, behalve maandag en donderdag (dan gesloten)
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.