?> oktober 2020

oktober 2020

 

De stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel - waar Bee Heroes supporter van is -  is recentelijk een campagne gestart om Nederland iets groener en daarmee ook iets minder grijs te maken. Middels deze campagne wil de stichting mensen informeren over het belang en de betekenis van biodiversiteit. Daarnaast geven ze allerlei praktische tips waar je zelf gelijk mee aan de slag kan. Zie de campagne website hier.

Interafhankelijkheid
Biodiversiteit is onder meer belangrijk voor het tegengaan van klimaatopwarming, het verminderen van het risico op virussen, het herstellen van welzijn voor mens, dier en plant - ook wel brede welvaart genoemd -, het behouden van het evenwicht in en tussen ecosystemen, het doen afnemen van de wereldwijde bijensterfte en nog veel meer. Zo is grootschalige vernietiging van (oer)bossen een serieus probleem en om dit tegen te gaan moeten we minder, en anders gaan consumeren en produceren (degrowth). Landbouw speelt hierbij een grote rol. Veel landgebruik is voor agricultuur bestemd en we gebruiken wereldwijd zo'n 80 procent van alle landbouwgrond voor vee en veevoer, met als eindproduct zuivel en vlees. We moeten dus in ieder geval minder (en 'eerlijk') vlees en meer lokaal/regionaal (plantaardig) voedsel gaan eten. Hiervoor is, even kort door de bocht, ook een ander economisch systeem nodig, want het huidige wereldwijd dominante neoliberale roofkapitalisme - niet het kapitalisme an sich - holt sectoren uit, onttrekt geld uit de reële economie en buit mens, dier en grondstoffen uit. De bij is hier de spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn; dat het zo slecht gaat met deze bijzondere, vernuftige, tot de verbeelding sprekende en belangrijke soort uit het dierenrijk zegt iets over de staat van heel veel andere soorten dieren, planten, schimmels en micro-organismen die samen voor biodiversiteit dus veerkracht, weerstand, balans en evenwicht zorgen. 

We zijn met zijn allen aan zet dus; in ons dagelijks gedrag en in het stemhokje. Want ook hier geldt de macht van de aantallen en het accumulerend effect: hoe meer mensen (kleine) dingen veranderen, ervaringen daarover met elkaar delen, instituten door hun gedrag direct en indirect beïnvloeden en ga zo maar door, des te groter de impact. Just do it! Met als 'belofte' dat niks in het leven zeker is, dat garantie niet bestaat, maar dat de kans groot is dat je er lol in gaat krijgen, je meer zingeving en voldoening gaat ervaren en je samen sowieso zaken ten goede keert. De 'het is toch al te laat bal' gaat hier niet op, want het pad zou zo maar 's aangenaam, verrijkend en betekenisvol kunnen gaan zijn - okay...geen garantie, wel grote kans :), en alleen dat al maakt het de moeite waard. Aan de bak dus, wij allemaal.

Brainwash
En zie hier een interview voor Brainwash, het platform van omroep Human en The School Of Life, over hoe ik denk dat het harde, nauwelijks nog sociaal-democratisch ingebedde, neoliberale kapitalisme de wereldwijde bijensterfte in de hand werkt. Al is de problematiek vele malen complexer, genuanceerder dan het item inzichtelijk kan maken, het geeft toch iets weer van waar 't wringt.

 

 

 

 

Essay
26 oktober 2020


Read the essay by projectleader Mariken Straat to get an idear of the philosophical heart of the project.

Published in the Artmagazine on Green Culture O,Wonder! (edition #2)

See the article here. Thanks to artist Jeroen Eisinga for putting it online (one of his great performance films, Springtime, is plays an important part in the structure en content of the essay)

 

 

Wij danken onze projectpartner the Pollinators voor de mooie en overzichtelijke bloeiboog waarop je goed kan zien wanneer welke bijenbloemen bloeien. Zo kan je ervoor zorgen dat er in alle seizoenen gezond nectar en stuifmeel te halen is voor ons gevleugelde vriendjes :). Zie hieronder toegevoegd als bijlage.

* de foto is van een tuinhommel die foerageert op een gewone ossentong (drachtcode 3 - voor nectar en stuifmeel) in ons kleine bijenbloemenveld, zomer 2020 *

 

 


Zonder onze fantastische vrijwilligers was de groeiende biodiversiteit in ons grote meerjarenveld in Park Vijfhuizen nooit mogelijk geweest. Zie video van het veld afgelopen juni onder de tekst (met speciale dank aan vrijwilliger Natasja voor het maken ervan!). Niet alleen helpen veel vrijwilligers uit de groep als sinds jaren trouw in de velden, ook na het frees-drama was hun betrokkenheid nog volop aanwezig. Frees drama? Een aantal jaren terug is er abusievelijk gefreesd in het veld; alle meerjarige planten en in bloei staande bloemen zijn toen vernield en al is de uitvoerder ons toentertijd netjes en schappelijk tegemoet gekomen, het helemaal from scratch opnieuw moeten beginnen met inzaaien en beheren van het veld was niet niks. Bovendien kwamen door het frezen ongewenste soorten (dat wil zeggen in aantal) zoals brandnetel, akkerdistel en pioniersplanten zoals perzikkruid toen enorm op. Dat heeft naast al het meerwerk veel extra wied werk betekend. De vrijwilligers lieten zich echter niet uit het veld slaan (spreekwoordelijk en letterlijk :)) en bleven komen, meehelpen en hun bijdragen leveren. Hulde dus voor alle vrijwilligers bijenhelden!

https://eigendatabaas.net/s/KHdydWa58w5PWiF

En zie hieronder toegevoegd in pdf een paar testimonials van de vrijwilligers.

Onze instagram account is project_beeheroes

 

Over

Over


Kunstfort Projects: Bee Heroes is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort Vijfhuizen (sinds lente 2013). Het is een project voor, door en over bijen – én mensen – dat raakt aan thema’s als biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur, voedsel- en landbouwbeleid en klimaat-verandering. Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijn-ziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers.

Kunstfort Projects: Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers en geïnteresseerden in cross-overs tussen natuur en kunst. Op wisselende locaties in en rondom het Kunst-fort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.Op het forteiland zorgt de project imker op natuurvriendelijke wijze voor twee honingbijenvolken en er is bijenbeplanting aangelegd zoals krokussen, een kruidenbed, klimop en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhoudt een vrijwilligers-groep 6500 m2 ecologische bijenbloemenvelden.

Tevens zijn er workshops voor scholen en ouders met kinderen, en bieden we vanuit de Pollinator Academy van projectpartner the Pollinators lezingen aan rondom het thema bijen & biodiversiteit en de rol van de mondiale vrijemarkteconomie in de bijensterfte.

Het project bestaat sinds lente 2013 en de projectleider is Mariken Straat.

Accountnaam op instagram is project_beeheroes

*  zie de Case Statement van het project hieronder als bijlage toegevoegd *

*  blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands *

Mariken foto

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

Locatiepartner bijenbloemen velden

Projectpartners

Sponsoren, subsidiënten en financiers

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: alle dagen van 13:00 tot 17:00 uur, behalve maandag en donderdag (dan gesloten)
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.