?> maart 2020

maart 2020


Vanwege het coronavirus kon onze NL Doet vrijwilligers werkdag vorige week vrijdag niet doorgaan. De organisatie riep iedereen op de dag te cancelen. Dit vonden we natuurlijk erg jammer, maar het is zeer terecht gebleken.

In kleine clubjes van 2 hebben we toch al een paar activiteiten kunnen uitvoeren, en we zullen er (tenzij de protocollen voor buitenwerk worden aangescherpt, we houden dit scherp in de gaten!) nog een paar meer organiseren.

We houden ons vanzelfsprekend goed aan alle protocollen, maar gezien de heilzame werking van de natuur en het belang haar te koesteren en lokaal zoveel mogelijk te versterken, hebben we besloten om met wie wil op hele kleine schaal onze werkzaamheden buiten voort te zetten. We zitten niet samen in de auto, houden 1,5 meter afstand, raken elkaar niet aan, en wassen handen voor en direct na de werkzaamheden. Zo hebben we weer wat nieuwe meerjarigen (waaronder knautia, echium, gele morgenster en salvia's) kunnen planten in ons kleine veld, en ons kruiden- en klimop bed op het fort eiland lente klaar gemaakt.

Heel veel dank aan alle betrokken vrijwilligers en ook alvast aan het Oranjefonds voor de heldere communicatie inzake de corona ontwikkelingen, de welkome financiele ondersteuning en de enorme hulp aan zoveel vrijwilligersclubs in Nederland.

We gaan voort en laten we hopen - hoe wrang ook - dat er in deze crisis een kleine blessing in disguise zit: een pas op de plaats, een moment van bezinning, een herijken van het mondiale economisch model. We willen het leed absoluut niet relativeren, verre van. De offers zijn groot en de toekomst is ongewis. In een recent essay verwoordt Emma Bruns, arts-onderzoeker en chirurg in opleiding, een aantal zaken rondom het virus mooi. Zie hieronder toegevoegd.


Sterkte voor iedereen, en namens alle bee heroes veel veerkracht, solidariteit, creativiteit en natuur-verpozen gewenst. Moedig voorwaarts naar, deo volente, meer welzijn en minder race to the bottom

 

 

 

 

Over

Over


Kunstfort Projects: Bee Heroes is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort Vijfhuizen (sinds lente 2013). Het is een project voor, door en over bijen – én mensen – dat raakt aan thema’s als biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur, voedsel- en landbouwbeleid en klimaat-verandering. Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijn-ziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers.

Kunstfort Projects: Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers en geïnteresseerden in cross-overs tussen natuur en kunst. Op wisselende locaties in en rondom het Kunst-fort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.Op het forteiland zorgt de project imker op natuurvriendelijke wijze voor twee honingbijenvolken en er is bijenbeplanting aangelegd zoals krokussen, een kruidenbed, klimop en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhoudt een vrijwilligers-groep 6500 m2 ecologische bijenbloemenvelden.

Tevens zijn er workshops voor scholen en ouders met kinderen, en bieden we vanuit de Pollinator Academy van projectpartner the Pollinators lezingen aan rondom het thema bijen & biodiversiteit en de rol van de mondiale vrijemarkteconomie in de bijensterfte.

Het project bestaat sinds lente 2013 en de projectleider is Mariken Straat.

Accountnaam op instagram is project_beeheroes

*  zie de Case Statement van het project hieronder als bijlage toegevoegd *

*  blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands *

Mariken foto

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

Locatiepartner bijenbloemen velden

Projectpartners

Sponsoren, subsidiënten en financiers

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: alle dagen van 13:00 tot 17:00 uur, behalve maandag en donderdag (dan gesloten)
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.